Delegacija rudara kod ministra Milana Bačevića PDF Štampaj E-pošta
Tuesday, 06 August 2013

Rudarstvo velika razvojna šansa Srbije

Nastavljajući  tradiciju obeležavanja Dana rudara – 6. avgust, ministar  prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević primio je delegaciju rudara ipredstavnike samostalnih  sindikata metalaca, energetike i petrohemije i hemije i nemetala Srbije.

Na prijemu u zgradi Vlade Srbije 5. avgusta Bačević je rudarima obećao da će Ministarstvo rudarstva, na čijem je čelu, učiniti sve da se poboljša radno-pravni status rudara, i podvukao da je rudarstvo velika razvojna šansa Srbije i privredna grana u kojoj naša zemlja  može da ostvari značajne prihode.

On je istakao da je veliki broj kompanija zainteresovan za geološka istraživanja u Srbiji, kao i za sklapanje strateškog partnerstva, i dodao da su otkrivene značajne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini.

Ministar je napomenuo da je izrađen nacrt novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa unapređenje ambijenta za ulaganje u Srbiju u toj oblasti.

Susret sa ministrom rudari su iskoristili da još jednom ukažu na   problem koji ih godinama muči. Reč je o odlasku u penziju radnika koji imaju potrebne godine radnog staža ali još nisu ispunili starosnu granicu za odlazak u penziju pa tako moraju  i dalje da rade, iako imaju 40 godina staža.

Prema rečima Zorana Vujovića, predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije, uslovi rada i zarade u većini rudnika nisu na  zavidnom novou, ali se rudari nadaju da će „ovo ministarstvo pružiti pomoć da se donesu kolektivni ugovori i poboljša bezbednost na radu“. On se založio da se izvrše izmene i dopune Zakona o  penzijsko- invalidskom osiguranju kako bi rudari mogli sa navršenih 40 godina staža da odlaze u penziju, bez obzira na godine starosti.

Na prigodnom ručku u Klubu poslanika na Dedinju, predsednici energetike i metalaca Veljko Milošević i Zoran Vujović i ministar Bačević uručili su ručne časovnike -Casio desetorici najuspešnijih rudara u prošloj  godini.