Početna
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google






Zaboravili ste lozinku?
Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Sindikat se obratio Vladi RS PDF Štampaj E-pošta
Thursday, 31 July 2014
Jedinstvena sindikalna organizacija JP Srbijagas obratila se Vladi Republike Srbije sa hitnim razrešenjem problema ove kompanije za dugove za isporučeni prirodni gas buđžetskim korisnicima, toplanama, distributerima i preduzećima u restrukturiranju.
Primenom Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, nemogućnost izmirenja obaveza prema dobavljaču gasa iz Rusije, sada posledice snose samo zaposleni JP Srbijagas tako što im se ne isplaćuju zarade u skladu sa kolektivnim ugovorom.

(prenosimo vam pismo u celini)
Novi Sad, 31.07.2014.godine

Vlada Republike Srbije
Aleksandar Vučić, predsednik
Poštovani,
 
Obraćam Vam se u ime Jedinstvene sindikalne organizacije JP „Srbijagas“, a u cilju pronalaženja rešenja dugova za isporučeni prirodni gas koje bi bilo sistematsko i dugoročno.

JP „Srbijagas“ Novi Sad nije izmirio svoje dospele obaveze prema dobavljaču prirodnog gasa koji se uvozi iz Rusije, a saglasno Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji je donet krajem 2012. godine. Usled toga, Ministarstvo finansija Republike Srbije nije dalo saglasnost na obračun i isplate drugog dela zarade za jun 2014. godine, kao i isplate akontacije za jul 2014. godine.

JP „Srbijagas“ nije u mogućnosti da uredno izmiruje svoje obaveze prema dobavljaču. Razlog je neuredno izmirivanje obaveza kupaca prirodnog gasa prema JP „Srbijagas“. Većinom su to budžetski korisnici sredstava (zdravstvene ustanove, škole i ostali), toplane, distributeri prirodnog gasa i privredna društva u restrukturiranju, ali i ostali kupci prirodnog gasa, koji su u značajnom zaostajanju u izmirivanju svojih obaveza prema Javnom preduzeću „Srbijagas“.

Ovim putem želimo da apelujemo na Vladu Republike Srbije da u okviru svojih nadležnosti preduzme hitne mere rešavanja teškoća u poslovanju JP „Srbijagas“ koje su posledica objektivnih teškoća u poslovanju privrede, ustanova i službi.

Molimo Vas da u okviru pomenutih okolnosti koje smo naveli analizirate primenu Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, jer sada posledice snose samo zaposleni u JP „Srbijagas“.

Koristimo priliku da podsetimo da je JP „Srbijagas“, preduzeće od javnog interesa kome je poverena izgradnja Južnog toka, ali i da 70% od celokupnog potraživanja prema JP „Srbijagas“ od cca 107 milijardi RSD čini 6 najvećih dužnika (HIP Azotara, HIP Petrohemija, DP Novi Sad Gas, Galenika, Železara Smederevo i MSK Kikinda), kao i da su povećane obaveze za plaćanje gasa po osnovu sigurnosti snabdevanja zbog situacije u Ukrajini, odnosno zbog ubrzanog punjenja PSG Banatski Dvor.

Podsećamo i da je potpisnik Kolektivnog ugovora za JP „Srbijagas“ u ime Vlade Republike Srbije resorno Ministarstvo, gde član 40. Kolektivnog ugovora kaže:

„Isplata zarada zaposlenih vrši se u dva dela; prvi deo isplaćuje se do 25-og u mesecu za tekući mesec u visini od 60% od isplaćene zarade kod Poslodavca u poslednjem mesecu za koji je izvršen konačan obračun, a drugi deo se isplaćuje do 10-og u mesecu za predhodni mesec“.

Zbog svega navedenog molimo Vas za razmatranje novog rešenja problema, a u cilju prevazilaženja krize u kojoj se JP „Srbijagas“ i radnici tog preduzeća nalaze.

P R E D S E D N I K
JSO JP „SRBIJAGAS“

Veljko Milošević 
 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести