Inicijativa sindikata biće razmatrana PDF Štampaj E-pošta
Thursday, 28 January 2016
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da će inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je nedavno uputio Savez samostalnih sindikata Srbije, biti razmatrana u okviru predstojećeg rada na izmenama tog zakona.
Sindikat je podneo amandman na član 70a Zakona  i predložio da taj član glasi:

,, Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.
Nakon navršenih 65. godina života, penzija se ne umanjuje’.

Prema važećim čl.70a-70v Zakona, visina prevremene starosne penzije trajno se umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina život, odnosno za 4,08% godišnje, a najviše do 20,4%. Mišljenja smo da je postijeće zakonsko rešenje neprihvatljivo i da ga nužno treba izmeniti na predloženi način, što će značiti da nakon navršenih 65 godina života nema više umanjenja .