Početna arrow Vesti arrow Vesti arrow Šef MMF-a: Plate u Srbiji bolno niske
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google

Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Šef MMF-a: Plate u Srbiji bolno niske PDF Štampaj E-pošta
Thursday, 02 March 2017
Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da su prihodi stanovništva u Srbiji "bolno niski po zapadnoevropskim standardima", a da bi se to promenilo potrebno je da ekonomski rast bude znatno brži od tri procenta.

- Javni dug Srbije veći od 70 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) još je visok i osetljiv na promene eksternih uslova ili pad ekonomske aktivnosti - naveo je Ruf u autorskom tekstu za NIN.

Po njegovim rečima, ekonomski program koji Srbija sprovodi uz podršku MMF-a premašio je sva očekivanja u pogledu privrednog rasta, investicija, zaposlenosti i fiskalnog prilagođavanja.

Po njegovim rečima, Srbija je skoro svaki put uspevala da na kratak rok uspostavi makroekonomsku stabilnost, ali ne i da reši osnovne, strukturne slabosti, pa je posle kratkoročnog poboljšanja dolazilo do usporavanja rasta, uz sve veće fiskalne probleme, zbog čega "Srbija još ima puno toga da uradi".

Ukazao je da "daleko od toga da je tranzicija u Srbiji završena, a privreda je preopterećena neefikasnim javnim sektorom i premalo se oslanja na produktivni privatni sektor".

On je istakao da su gubici u mnogim javnim preduzećima u Srbiji toliko veliki da bi državi bilo jeftinije da plaća radnike da ostanu kod kuće nego da nastavi da subvencijama ta preduzeća održava u životu.

Naveo je da trećina zaposlenih u privatnom sektoru radi u sivoj ekonomiji, da su plate u javnom sektoru u proseku više nego u privatnom, a pružanje javnih usluga je i dalje na niskom nivou.

- Jedini način da prihodi stanovništva u Srbiji rastu na održiv način je da se privatni sektor ojača i proširi, a da se javni sektor smanji. Dobra vest je da vladin program ima za cilj ostvarenje upravo tih ciljeva - naveo je Ruf.

Po njegovoj oceni za reforme je potrebna trajna politička i makroekonomska stabilnost, a njima će se, kako je rekao, "prirodno protiviti interesne grupe koje profitiraju od održavanja postojećeg stanja".

- Zemlje koje su bile u stanju da prevaziđu te prepreke beležile su brz rast i brzo hvatale korak sa razvijenijim zemljama. Centralna Evropa i baltičke zemlje su sada na nivou od dve trećine dohotka zapadne Evrope, u poređenju sa oko jednom trećinom u slučaju Srbije - naveo je Ruf.

 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести