Početna
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google


Zaboravili ste lozinku?
Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

POČELI PREGOVORI ZA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR PDF Štampaj E-pošta
Wednesday, 27 December 2023

                Tradicionalno, na izmađu stare i uoči dočeka Nove godine, čestitku zaposlenima i članovima sindikata, uputio je predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije „Srbijagas“ za više poslodavaca Veljko Milošević. On je svim koleginicama i kolegama i njihovim porodicama, poželeo na prvom mestu dobro zdravlje i svu sreću.

                -Svim zaposlenima Srbijagasa želim boljitak u svim sferama života. A na poslovnom planu, poželeo bih im mnogo bolju godinu, pre svega kada je reč o njihovim zaradama i životnom standardu. Svesni smo koliko su primanja naših zaposlenih pala u poslednjih 10 godina. Došli smo u situaciju da je jedna energetska kompanija, poput naše, danas ispod proseka komunalnog sektora, i pored toga što znamo da se razlikujemo po kvalifikacionoj strukturi, tj. stepenu obrazovanja zaposlenih,  složenosti posla koji obavljamo, ali i vrednosti i značaju projekata koje pokrećemo i u kojima učestvujemo. Zbog svega toga,  smatram da poslednjih godina rad i trud zaposlenih Srbijagasa nisu na adekvatan način valorizovani. Kao predsednik Sindikata, stalno sam ukazivao na to i na fenomen niskih zarada u Srbijagasu, ali to, nažalost, nije naišlo na razumevanje nadležnih. Mi idemo dalje. Ovih dana započeli su pregovori za donošenje novog Kolektivnog ugovora. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Sindikat uložiti maksimum svojih napora da dobijemo jedan novi, moderniji i za radnike bolji Kolektivni ugovor, odnosno da se status naših zaposlenih poboljša. Znam da za to imamo iskustva i ideje. Međutim, treba sačekati. Videćemo kako će ti pregovori teći, kako će se završiti i koliko će drugi učesnici u tom procesu imati razumevanja za naše predloge i zahteve. Stav Sindikata, svakako, je da bi trebalo doneti novi Kolektivni ugovor, a da osnov za to bude postojeći dokument. Dakle, da se prava zaposlenih ne umanjuju, već da se u nekim segmentima i prošire, a naročito imajući u vidu da su poslednji pregovori i izmenjen Kolektivni ugovor, bili još 2015. godine, što znači da su neki njegovi članovi, jednostavno,  prevaziđeni. Kao predstavnik zaposlenih Srbijagasa, ne bih mogao da stavim potpis na dokument koji će umanjiti njihova prava. Svi znaju da nijedan poslovni cilj nije moguće ostvariti bez ljudi, tako da Sindikat na svim sastancima i forumima u kojima učestvuje, govori i skreće pažnju na materijalni položaj zaposlenih Srbijagasa i na, u poslednje vreme, veoma uočljivu pojavu odliva stručnih kadrova iz našeg preduzeća, i to pre svega zbog neadekvatnih primanja. O tome je bilo reči na mnogim važnim sastancima i mi očekujemo da će se po ovom pitanju izjasniti i Nadzorni odbor i poslovodstvo kompanije, kazao je Veljko Milošević.

     

                On je najavio da je 2024. izborna godina u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Sindikat energetike će na proleće raspisati izbore na svim nivoima i nadgledati sve aktivnosti izbornog procesa u sindikalnim organizacijama. Izborne aktivnosti na najnižim nivoima, pa i u našem preduzeću, kreću već od septembra 2024. godine.

                -Moja radna i sindikalna angažovanost, posle 40  godina rada, sledeće godine se završava. Imajući u vidu da je pred zaposlenima proces izbora novih sindikalnih predstavnika, hteo bih da istaknem da bi kroz te izborne radnje i aktivnosti trebalo izabrati ljude sa integritetom, obrazovane, i sa izraženim pregovaračkim sposobnostima, one koji su upućeni u proces socijalnog dijaloga, jer su uslovi i rada i pregovaranja i materijalnog statusa, sve složeniji i pred njima će biti veliki zadatak da očuvaju stečena prava i da ne dozvole da nova rešenja idu na štetu zaposlenih, poručio je predsednik našeg sindikata.

 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести