Početna arrow Vesti arrow Arhiva starih vesti arrow SAOPŠTENJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google

Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

SAOPŠTENJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE PDF Štampaj E-pošta
Friday, 28 June 2013
Na sednici Veća Saveza samostalnih sindkata Srbije  održane u Beogradu, 27. jun 2013. usvojeno je


SAOPŠTENjE SSSS U VEZI
PROGRAMA MERA VLADE SRBIJE


Savez samostalnih sindikata Srbije ocenjuje da Program mera Vlade Republike Srbije u najvećem broju svojih elemenata nije prihvatljiv za zaposlene i građane Srbije.

Sav teret krize, godinama akumulirani negativni rezultati pogrešnih i pogubnih privatizacija, nestručnost, nekompetentnost, politički voluntarizam, a veoma često i namere pojedinih nosioca vlasti da se zarad interesa političkih tajkuna i finansijera stranaka uništi neka privredna grana, prevaljuje se na leđa radnika i svih građana Srbije.


Program je vrlo površan, bez ozbiljnije i dublje analize i predviđa samo mere štednje i smanjivanje neophodnih investicija.

Bez jasne strategije u kom pravcu treba razvijati privredu zemlje i bez otvaranja novih radnih mesta, ovakav „program“ vlade dovešće do još jednog talasa otpuštanja i gubitka oko 50.000 radnih mesta, kao i do još veće agonije.

Da situacija bude gora, Vlada Srbije najavljuje i izmena Zakona o radu, koji je tobož glavna kočnica za zapošljavanje. Cilj izmena Zakona nije poboljšanje položaja zaposlenih, nego smanjivanje postojećih prava. I već je počela kampanja za ovako nakaradnu izmenu Zakona, tako što pojedini predstavnici vlade radnike u Srbiji nazivaju neradnicima, a pominje se i „politički komesar“, koji će koordinirati izradu Zakona. Postavlja se pitanje da li u ovoj zemlji postoji Ministarstvo rada, Socijalno-ekonomski savet i socijalni partneri ili i ovaj zakon treba da donosi ona ista „trojka“ koja je predložila Program mera.

Savez samostalnih sindikata Srbije inisistira da bude uključen u sve procese koji će se u narednom periodu sprovoditi u vezi sa trenutnom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji. Donošenje bilo kakvih mera moguće je samo uz uvažavanje socijalnih partnera.

Ukoliko vlada i dalje bude ignorisala naše stavove i donosila sama ovakve pogubne mere, Savez samostalnih sindikata Srbije će biti prinuđen da mobiliše svoje članstvo u cilju očuvanja privrede Srbije i dostojanstva radnika.
 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести