Početna arrow Vesti arrow Arhiva starih vesti arrow SAOPŠTENJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

SAOPŠTENJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE PDF Štampaj E-pošta
Friday, 28 June 2013
Na sednici Veća Saveza samostalnih sindkata Srbije  održane u Beogradu, 27. jun 2013. usvojeno je

SAOPŠTENjE SSSS U VEZI
PROGRAMA MERA VLADE SRBIJE

Savez samostalnih sindikata Srbije ocenjuje da Program mera Vlade Republike Srbije u najvećem broju svojih elemenata nije prihvatljiv za zaposlene i građane Srbije.

Sav teret krize, godinama akumulirani negativni rezultati pogrešnih i pogubnih privatizacija, nestručnost, nekompetentnost, politički voluntarizam, a veoma često i namere pojedinih nosioca vlasti da se zarad interesa političkih tajkuna i finansijera stranaka uništi neka privredna grana, prevaljuje se na leđa radnika i svih građana Srbije.

Program je vrlo površan, bez ozbiljnije i dublje analize i predviđa samo mere štednje i smanjivanje neophodnih investicija.

Bez jasne strategije u kom pravcu treba razvijati privredu zemlje i bez otvaranja novih radnih mesta, ovakav „program“ vlade dovešće do još jednog talasa otpuštanja i gubitka oko 50.000 radnih mesta, kao i do još veće agonije.

Da situacija bude gora, Vlada Srbije najavljuje i izmena Zakona o radu, koji je tobož glavna kočnica za zapošljavanje. Cilj izmena Zakona nije poboljšanje položaja zaposlenih, nego smanjivanje postojećih prava. I već je počela kampanja za ovako nakaradnu izmenu Zakona, tako što pojedini predstavnici vlade radnike u Srbiji nazivaju neradnicima, a pominje se i „politički komesar“, koji će koordinirati izradu Zakona. Postavlja se pitanje da li u ovoj zemlji postoji Ministarstvo rada, Socijalno-ekonomski savet i socijalni partneri ili i ovaj zakon treba da donosi ona ista „trojka“ koja je predložila Program mera.

Savez samostalnih sindikata Srbije inisistira da bude uključen u sve procese koji će se u narednom periodu sprovoditi u vezi sa trenutnom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji. Donošenje bilo kakvih mera moguće je samo uz uvažavanje socijalnih partnera.

Ukoliko vlada i dalje bude ignorisala naše stavove i donosila sama ovakve pogubne mere, Savez samostalnih sindikata Srbije će biti prinuđen da mobiliše svoje članstvo u cilju očuvanja privrede Srbije i dostojanstva radnika.