Početna arrow Vesti arrow Arhiva starih vesti arrow Formiranje Radne grupe za socijalni dijalog i privredu
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google

Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Formiranje Radne grupe za socijalni dijalog i privredu PDF Štampaj E-pošta
Friday, 01 November 2013
Beograd, 1. novembar 2013. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su Vlada Srbije i Savez samostalnih sindikata Srbije dogovorili formiranje Radne grupe koja će biti nadležna za kontinuitet socijalnog dijaloga, javnu raspravu o novom zakonu o radu i sprovođenje restrukturiranja društvenih preduzeća.

Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, koje je predvodio predsednik ovog sindikata Ljubisav Orbović, istakao da će u toj radnoj grupi biti ministri i predstavnici sindikata.


On je naveo da će Radna grupa biti u stalnom kontaktu sa Socijalno-ekonomskim savetom Republike Srbije kako bi se sa sindikatima postigao obostrano zadovoljavajući dogovor o svim važnim pitanjima, pogotovo o Predlogu izmena Zakona o radu u cilju zaštite prava radnika.

Govoreći o preduzećima u restrukturiranju, prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da će se analizirati stanje i rad svakog tog privrednog subjekta ponaosob da bi se našlo najbolje rešenje.


Socijalni dijalog ce ubuduće funkcionisati, a u veoma kratkom roku biće formirana kontakt grupa od predstavnika sindikata i vlasti koja će redovno pratiti stanje u privredi, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Lazarom Krstićem.
Ta grupa bi se na nedeljnom nivou sastajala i direktno komunicirala oko dnevno ekonomskih problema, sudbine preduzeća u restrukturiranju, kao i oko najavljenih izmena i dopuna Zakona o radu.
Predstavnici vlasti i najveće sindikalne centrale u Srbiji su se saglasili da je stanje u zemlji veoma teško i da je položaj zaposlenih nezadovoljavajući.
Nakon dvočasovnog sastanka u prostorijama Saveza, predsednik SSSS Ljubisav Orbović i Vučić su u izjavi novinarima kazali da je razgovor bio otvoren i konstruktivan, što bi vrlo brzo trebalo da se ogleda i kroz dijalog socijalnih partnera.
Naglasivši da je neodgovorno od predstavnika vlasti sto su se sednice Socijalno- ekonomskog saveta održavale neredovno i retko, Vućiž je obećao da ce se to odmah promeniti i da će ubuduće
„Saglasan sam da radnici tesko žive i potpuno razumem brigu sindikata za njihovu sudbinu“, kazao je Vučić.
On je, međutim, dodao da i sindikat treba da ima u vidu tešku situaciju i nedostatak sredstava u budžetu.
U javnom sektoru je, prema rečcima Vučića, zaposleno oko 685.000 ljudi, ne računajuci radnike RTB Bor, „Telekoma”, „Jata”, „Dunav osiguranja” i „Galenike”.
„Sa njima će ta cifra dostići 760.000 zaposlenih. Od čega mi to da platimo?“, zapitao se prvi potpredsednik, dodavši da će ubuduće rad svakog preduzeća u restrukturiranju biti detaljno analiziran.

  Na brojne primedbe sindikalnih predstavnika povodom izmena i dopuna Zakona o radu, Vučić je rekao da nacrt zakona još ne postoji i da su u opticaju tri verzije tog zakona.
„Jednu sam dobio iz Ministarstva rada, drugu iz Ministarstva privrede, a treću verziju od Unije poslodavaca Srbije“, ukazao je Vučić.
On je predložio da predstavnici sindikata i vlasti oforme dve komisije i da, u direktnim razgovorima, što više priblize misljenja i stavove oko svih spornih odredaba tog zakona.
Vicepremijer je obećao da će ponovo doći u Savez krajem novembra, dok je Orbović najavio da će se u ponedeljak, 4. novembra, predstavnici SSSS sastati sa ministrom rada, sa kojim će razgovarati o izmenama Zakona o radu.

 

 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести