Početna
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google






Zaboravili ste lozinku?
Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Ko je koga izigrao i da li je ? PDF Štampaj E-pošta
Tuesday, 13 May 2014
Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije  ocenjuje neprihvatljivim da se u radnoj verziji Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, koja je dostavlјena sindikatima, prošireni instituti na kojima je Radna grupa za izradu tog zakona radila, a koja je formirana na inicijativu tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.
Radna grupa je, pripremajuću tekst nacrta zakona, potrošila tri meseca u veri da taj posao nije uzaludan, kako se sada ispostavilo.
Instituti o kojima se pregovaralo (rad na određeno vreme, otkaz od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada) trebali su da pospeše zapošlјavanje i pokrenu otvaranje novih radnih mesta, i dodavanje novih je apsurdno i potpuno nepotrebno.
Predsedništvo je zauzelo principijelni stav da  ostaju u  pregovorima  oko izmena zakona samo u okviru tih pet instituta koji su dogovoreni sa sadašnjim premijerom i ništa mimo toga za nas nije prihvatlјivo

Blic
"slikovito"

Umanjena zarada za vreme godišnjeg odmora i bolovanja i manje para za odlazak u penziju neka su od novih pravila za radnike koja je predložilo Ministarstvo rada.

Kliknite za uvećanje (+)

Konačna verzija izmena Zakona o radu biće poznata za dve nedelje, a nova pravila za zaposlene trebalo bi da stupe na snagu sredinom godine. Sudeći, međutim, po radnoj verziji zakona u koju je “Blic” imao uvid, Vlada će ovoga puta ruku u džep zavući i zaposlenima u javnom sektoru, ali i svima ostalima, jer bi se zakon odnosio na sve radnike u Srbiji.
Radnoj grupi za izradu zakona Ministarstvo za rad je u petak dostavilo verziju u kojoj jasno stoji da će plata za vreme godišnjeg odmora zavisiti samo od osnovne zarade u tom mesecu uvećane za minuli rad. U novi obračun ne bi ulazio regres, markica za prevoz, 13. plata, topli obrok, te svi bonusi i naknade, i to u poslednja tri meseca, što je bio slučaj do sada.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije su izračunali da bi ovakav predlog smanjio plate za vreme godišnjeg odmora za 6.000 do 7.000 dinara, odnosno za 10 odsto u proseku. Kako napominju, ista formula bi važila i za bolovanja, te za naknade u slučaju smrti članova porodice, rođenje deteta ili prinudnog odmora zbog nedostatka posla. U tim slučajevima zaposleni bi dobijali oko 60 odsto zarade uvećane isključivo za minuli rad, što bi na kraju bilo 2.000 do 2.500 dinara manje nego do sada.
Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS, kaže da predlog Ministarstva za rad sindikati „nikako neće prihvatiti i da im nije jasno zašto se Vlada vraća na predloge bivšeg ministra Saše Radulovića“.
- Tri meseca samo pregovarali o zakonu i niko nam iz Vlade nije rekao da se bavimo ovim naknadama. Rečeno nam je da razmatramo samo otpremnine, otkaze, rad na određeno vreme, kolektivne ugovore i minimalne zarade. Radna grupa će danas započeti nove pregovore, a o smanjenju plata na ovakve načine nećemo ni da razgovaramo - kaže Mihajlović za “Blic”.
Ministarstvo rada je predvidelo i manju naknadu za zaposlene prilikom odlaska u penziju. Do sada je radnik dobijao tri prosečne plate, a sada je plan da to budu dve prosečne zarade u Srbiji. Novim zakonom na gubitku će biti i radnici koji dobiju otkaz, odnosno postanu tehnološki višak. Do sada im je poslodavac morao isplaćivati otpremninu za sve godine staža, a sada je plan da to budu samo godine rada provedene kod poslednjeg poslodavca. Predviđeno je da otpremnina ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku godinu staža. U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da osnovica za otpremninu treba da bude osnovna zarada i da se otpremnina ne isplaćuje za prve dve godine staža kod poslednjeg poslodavca.
Ministarstvo za rad je predvidelo i da ugovori na određeno vreme ne mogu biti duži od dve godine, te da se poslodavac i radnik mogu dogovoriti da se deo posla obavlja od kuće.
Radna verzija zakona predviđa i da se godišnji odmor ne mora koristiti kao do sada u delovima. U slučaju da zaposleni godišnji odmor koriste u delovima, prvi deo bi morao da traje dve umesto tri nedelje. 

Markica
Novac za markicu za gradski prevoz isplaćivaće se samo ako poslodavac ne obezbedi prevoz

 

 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести