Početna
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google






Zaboravili ste lozinku?
Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Radnici robovi finansijskih institucija PDF Štampaj E-pošta
Thursday, 02 April 2015

Godišnja konferencija Sindikata javnih službi u Evropi (EPSU) za Cenralnu Evropu i Zapadni Balkan održana je krajem marta i početkom aprila 2015. godine u Sloveniji.

EPSU je socijalni partner Evropske komisije koji okuplja osam miliona članova iz 265 sindikata iz Evrope, među kojima je i JSO Srbijagas..

Generalni sekretar EPSU Jan Willem Goudriaan posebnu pažnju je posvetio transantlanskim trgovinskom partenrstvu odnosno trgovinskim sporazumima između Evropske komisije i SAD kao i Evropske komisije i Canade te mogućim štetnim posledicama za zaposlene u zemljama Evropske unije i zemljama koje pretenduju da postanu članice. Upućen je apel vladama zemalja da tim sporazumima ne ugroze položaj zaposlenih, njihova prava i radna mesta jer je time socijalna država narušena a posebno imajući u vidu da SAD jedina zemlja na svetu koja nije potpisala konvenciju o kolektivnim ugovorima i slobodama sindikalnog organizovanja.

Obraćajući se prisutnima na 15. konferenferenciji EPSU, Centralne Evrope i Zapadnog Balkana, Veljko Milošević  je govorio o položaju zaposlenih u energetskom sektoru u Srbiji i uticaju neoliberalne politike i svetskih finansijskih institucija na dalja ograničavanja prava zaposlenih, smanjenju radnih mesta i sloboda sindikalnog organizovanja kao posledica globalizacije.

Poseban problem u Srbiji predstavlja angažovanje zaposlenih  preko agencija za iznajmljivanje radne snage na poslove gde se prethodno otpuste stalno zaposleni . Novo angažovani zaposleni primaju minimalne zarade , nisu u stalnom radnom odnosu i zabaranjuje im se sindikalno organizovanje. Rad agencija nije adekvatno zakonski regulisan što predstavlja poseban problem za angažovane radnike i zato sindikati u Srbiji traže zakonsko regulisanje tog važnog segmenta u sferi radnog prava, zaključio je Milošević .

 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести