Početna
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google


Zaboravili ste lozinku?
Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Šta su novine za zaposlene na porodiljskom odsustvu PDF Štampaj E-pošta
Tuesday, 03 July 2018
Najvažnija novina u sistemu obračuna i naknade zarade zapsolenima na porodiljskom odsustvu i odsustvu usled posebne nege deteta

Stupile na snagu, od 01. jula 2018. godine,  izmene Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, koji reguliše oblast obračuna i naknade zarade za porodiljsko odsustvo, odsustvo zbog nege deteta i odsustvo zbog posebne nege deteta.
Za sve zaposlene koje navedena odsustva započnu pre 01. jula 2018. godine, primeniće se odredbe starog Zakona, dok za zaposleni koje odsustva započnu od 01.jula 2018.godine, primeniće se odredbe novog Zakona.

Najvažnije zakonske izmene su:
- Zaposleni samostalno podnosi Zahtev za ostvarivanje prava na odsustvo i na naknadu zarade,lokalnoj samoupravi u svom mestu prebivališta ili u sedištu Poslodavca. Rok za podnošenje zahteva je do isteka trajanja odsustva.
- Naknadu zarade neće obračunavati i isplaćivati Poslodavac (kada i svim ostalim zaposlenima), obračun i uplatu direktno na tekući račun zaposlenog vršiće Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, koje će podnositi poresku prijavu i uplaćivati pripadajući porez i doprinose.
- Naknada će se obračunavati kao prosek mesečnih bruto primanja koja imaju karakter zarade, za 18 meseci koji prethode prvom mesecu održavanja trudnoće. Ministarstvo će isplaćivati naknadu ne manju od iznosa minimalne zarade, i ne veću od 3 prosečne zarade u Republici Srbiji.
- Zaposleni će samostalno izmirivati svoje novčane obaveze (rate kredita, administrativnih zabrana, sudska izvršenja, sindikalne obustave i sl.) za vreme odsustva.
- Ministarstvo nema obavezu da dostavlja platni listić zaposlenima kojima isplaćuje naknadu (sem na zahtev), ali ima obavezu da dostavlja potvrdu o godišnjim ostvarenim prihodima.
Zakonom su takođe definisane izmene u vezi sa utvrđivanjem i isplatom roditeljskog dodatka, dečijeg dodatka, naknade troškova boravka dece u predškolskim ustanovama.
 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
RTS :: Vesti