Početna arrow Vesti arrow Vesti arrow Sindikat nastavlja sa preventivnim lekarskim pregledima za svoje članove
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google

Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Sindikat nastavlja sa preventivnim lekarskim pregledima za svoje članove PDF Štampaj E-pošta
Friday, 03 August 2018

 ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA ARTERIJA VRATA I ABDOMINALNE AORTE

Jedinstvena sindikalna organizacija JP „Srbijagas“ za svoje članstvo nastavlja akciju ranog otkrivanja težih oboljenja i zajedno sa uglednom zdravstvenom ustanovom u Novom Sadu  za sve zaposlene koji spadaju u rizičnu grupu radiće se dopler karotidnih arterija i dopler aorte a preglede će obavljati vaskularni hirurg prof.Dr. Janko Pasternak.

Pregledi počinu u septembru i trajaće sve dokle bude prijavljenih. Prijave i druge informacije u vezi sa pregledima u kancelariji sindikata u Novom Sadu, Andrea Pašić, 021/4811-168.

Ultrazvučna dijagnostika je moderna, rasprostranjena i danas veoma pristupačna dijagnostička procedura kojom se na dokazano neškodljiv i potpuno bezbolan način mogu vizuelizovati organi i tkiva,  u realnom vremenu – u momentu pregleda, i time olakšati put do tačne i precizene dijagnoze i adekvatne i blagovremene terapije. Savremeni ultrazvučni aparati zahvaljujući kombinaciji slike (morfologija) i dopler efekta mogu prikazati i funkcionalno stanje (hemodinamika) cirkulacije u određenim regionima ljudskog organizma u trenutku pregleda pacijenta. Ova dijagnostika je u svakodnevnoj primeni u kardiologiji, angiologiji, vaskularnoj hirurgiji, neurohirurgiji, gastroenterologiji, uroglogiji, ginekologiji, ortopediji, medicini rada, oftalmologiji, plastičnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji.

Zahvaljujući velikom broju informacija koje pruža, dokazanoj neinvazivnosti i mogućnosti čestih kontrola i ponovljanja pregleda, a dobijanja konačnog nalaza neposredno nakon završetka pregleda, ova metoda je postala nerazdvojni deo dijagnostike cerebrovaskularnih oboljenja i oboljenja perifernih arterija i vena. Ultrazvučni pregled magistralnih arterija vrata omogućava procenu izgleda (morfologije) i funkcije (hemodinmike) moždanih (karotidne arterije), kičmenih (vertebralne arterije) i potkjučnih arterija. Procenjuje se kolika je, njihova širina, koliki je stepen ateroskleroze, detektuju se suženja ili proširenja (aneurizme) arterijskog zida, ali istovremeno se vrši i egzaktna procena uticaja ovih promena na protok i tako se utvrđuje potencijalni rizik od mogućeg šloga. Šlog ili moždani udar u 85% slučajeva nastaje zbog zapušenja arterija koje snabdevaju mozak krvlju a to su pre svega moždane (karotidne), kičmene (vertebralne) i potkljlučne arterije. Šlog je vodeći uzrok smrtnosti žena u Srbiji a na drugom mestu u smrtnosti kod muškaraca. Srbija je na trećem mestu u svetu po smrtnosti od šloga i infarkta srca.

 Zbog toga se savetuje da svi muškarci stariji od 45 godina i sve žene starije od 50 godina jednom godišnje urade ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata i abdominalne aorte, kao preventivni pregled. Ovaj preventivni pregled se savetuje i kod svih mlađih osoba koji nemaju simptome i znake bolesti krvnih sdova ali imaju više od jednog faktora rizika ateroskleroze a to su: pušenje, povišen arterijski krvni pritisak, šećerna bolest, povišene masti u krvi, gojaznost, postojanje porodične sklonosti smrtnosti od bolesti krvnih sudova. Ovaj pregled je neizostavan kao kontrolni pregled kod svih simptomatskih pacijenata bilo da se radi o oboljenju arterijskih krvnih sudova donjih i/ili gornjih ekstremiteta (koja se prepoznaje po karkaterističnim bolovima pri hodu odnosno naporu koji spontano prestaju nakon odmora ali se ubrza ponovo javljaju), bilo da se radi o pacijentima koji su imali neurološke simptome (šlog, oduzimanje ruke i/ili noge, gubitak vida na jedno oko, gubitak moći govora, vrtoglavice, nesvestice i sl. ) ili pak znaju da boluju od ishemijske bolesti srca (infarkt miokarda, angina pektoris, ishemijska kardiomiopatija).

Ultrazvučni pregled arterija vrata i aorte se izvodi tako što pacijent tokom pregleda leži na leđima, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože vrata a potom i stomaka, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol. Pregled traje od 10 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti od 1. do 3. godine, a u slučaju patološkog nalaza za mesec dana ili za nekoliko meseci.


 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести