Početna arrow Vesti arrow Vesti arrow MATERIJALNI I SOCIJALNI POLOŽAJ ZAPOSLENIH SRBIJAGASA U FOKUSU AKTIVNOSTI SINDIKATA

MATERIJALNI I SOCIJALNI POLOŽAJ ZAPOSLENIH SRBIJAGASA U FOKUSU AKTIVNOSTI SINDIKATA PDF Štampaj E-pošta
Thursday, 15 December 2022

Na nedavno održanom sastanku najviših predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije sa premijerkom i resornim ministrima, u Vladi Republike Srbije, u ime svih zaposlenih u energetskom sektoru probleme i inicijative ovog dela privrede izneo je predsednik Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije i predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije „Srbijagas“ za više poslodavaca, Veljko Milošević.

On je tom prilikom ukazao na nekoliko ključnih problema, sa kojima se pre svega ovaj, svakako jedan od strateških sektora u Srbiji, a naročito državni gasni sistem, suočava.

U vezi sa stalno prisutnom tvrdnjom u javnosti da je preduzeće „Srbijagas“ gubitaš, Sindikat ističe svoje neslaganje sa tim smatrajući to paušalnom i u zvaničnim dokumentima neutemeljenom ocenom, budući da JP „Srbijagas“ već 7-8 godina zaredom iskazuje pozitivan finansijski rezultat. Svesni činjenice da je u vreme ove velike energetske krize koja nije mimoišla ni Srbiju, u situaciji kada je likvidnost preduzeća bila ugrožena, republička Vlada zajedno sa državnim vrhom, učinila sve da obezbedi sve potrebne količine gasa i nadoknadi razliku u ceni uvezenog gasa koja je bila i po nekoliko puta veća od ugovorene, Sindikat smatra da su i zaposleni Srbijagasa, takođe, dali svoj maksimum u obavljanju delatnosti od javnog značaja i opšteg interesa države Srbije, i to najpre u sigurnom snabdevanju tržišta prirodnim gasom i sigurnom i bezbednom funkcionisanju gasovodnog sistema na teritoriji cele Republike.

Imajući u vidu materijalni položaj zaposlenih, prosečnu zaradu koja je već duže vreme ispod proseka primanja Grada Novog Sada u kojem je i sedište Srbijagasa, kretanje inflacije koja je na početku četvrtog kvartala 2022. godine iznosila 15%, ali i najavljeno povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru od 12,5%, Sindikat je pokrenuo inicijativu da se i zaposlenima u Srbijagasu, koji su godinama unazad nosili teret i umanjenja zarada zbog ekonomske krize i cene prirodnog gasa koja je kod nas „socijalna kategorija“ i višegodišnjeg „neučešća“ u raspodeli dobiti iako im je to pravo Kolektivnim ugovorom zagarantovano, omogući isto povećanje zarada.

Sindikat traži, kako je na sastanku izneo predstavnik JSO Srbijagas i predsednik Sindikata radnika energetike, da se poštuju kolektivni ugovori koji su potpisani sa predstavnicima Vlade i poslodavca, da svi zaposleni u svim javnim preduzećima imaju ista prava, kao i obaveze, i još jednom, da se uvaži sve lošiji materijalni položaj zaposlenih, naročito onih koji i u ovom sektoru mesečno zarađuju tek nešto iznad minimalne zarade.